Чай - один із найпопулярніших напоїв у всьому світі. Існує безліч видів чаю, але у нашій статті зібрані найвідоміші із сортів. Пропонуємо докладно розглянути корисні властивості чаю та з'ясуємо який чай підходить саме Вам.

Виды чая и их свойства. Что полезнее?

Зелений чай

Класичний напій, неймовірно популярний в Азії та все більш популярний у Європі. Вважається одним із найкорисніших для здоров'я, що неодноразово підтверджено науковими дослідженнями.
 
Тонкий смак, аромат, що бадьорить, і маса цінних інгредієнтів, а також містить цілий комплекс вітамінів.

Як це часто буває з цим видом чаю, смак та аромат залежать від багатьох факторів. Пора року і навіть час доби, коли збирають листя, мають вирішальне значення. Клімат у даному разі також важливий. Ось чому в Китаї є близько двадцяти висококласних чаїв цього типу (наприклад, лунцзин), а в Японії – близько тринадцяти (наприклад, матчу чи сенчу, які рекомендують все частіше через його унікальний смак).

Властивості зеленого чаю:

  • Він сприяє схудненню, особливо якщо пити його перед сном.
  • Перша заварка робить зелений чай бадьорим, хоча більшість людей часто думають, що він не має таких властивостей.
  • Посилаючись на наведений вище пункт, другий настій надає заспокійливу дію на нерви. Ви поринете в блаженне розслаблення.
  • Він може замінити навіть каву!  Зелений чай містить речовину, яка є еквівалентом кофеїну.
  • Зелений чай пригнічує процеси старіння тіла.
  • Такий чай має протикарієсні властивості.
  • Ефективно очищає організм, зміцнює стінки судин, хоча слід пам'ятати, що він має сечогінний засіб.

Зелений чай - заварювання:

Рекомендована температура води повинна бути 80 ° С, а час заварювання 2 - 3 хвилини. Навіть якщо ви переборщите з часом заварювання, достатньо розбавити такий напій водою. Необхідно додати, що заварювати листя зеленого чаю можна кілька разів. Навіть бажано, тому що повторно заварений чай збагачується мінералами..

Чи є у зеленого чаю недоліки?

  • Що стосується людей з гіпертонією, людей похилого віку, вагітних жінок і дітей до 10 років, то даним сортом чаю краще не зловживати.

Чорний чай

Англійська класика, відома у всьому світі. Чорний чай проходить повний процес ферментації, що робить його більш міцним, насиченим та ароматним. На полицях магазинів можна бачити чорний чай із сотнями різних добавок, що дозволяє підібрати ідеальний смак для Вас, а також експериментувати. Такий сорт чаю не рекомендується пити людям з гіпертонією та людям похилого віку.

Властивості чорного чаю:

  • Підтримує роботу травної системи.
  • Має стимулюючу дію, тому з успіхом може замінити ранкову каву.
  • Запобігає кровоточивості ясен та періодонтиту.
  • Очищає організм від шлаків та знижує рівень холестерину.

Чорний чай - заварювання:

Температура води повинна бути трохи меншою ніж 100°C. Точний час заварювання залежить від конкретного виду, але зазвичай займає 3-4 хвилини.

Білий чай

Білий чай має більш тонкий смак і аромат, менш міцний, ніж чорний. В основному тому, що він не ферментується.
 
Його готують із молодих бруньок та листя, на яких іноді можна побачити білий пух. Це пояснює його назву, тому що білий чай після заварювання стає блідо-солом'яним.
 
У світі не так багато місць, де його виробляють, і весь процес підготовки листя має проходити ретельно. Тому ціна на білий чай досить висока.

Властивості білого чаю:

  • Зміцнює кістки, нігті, покращує стан шкіри.
  • Знижує ризик серцево-судинних захворювань.
  • Гальмує процеси старіння організму.
  • Він заспокоює нерви, а також покращує концентрацію уваги та регулює кров'яний тиск.

Білий чай - заварювання:

Оптимальна температура заварювання знаходиться в діапазоні від 80 до 90°С. Час заварювання варіюється, але зазвичай рекомендується 3-5 хвилин. Кожне наступне заварювання необхідно продовжувати приблизно на хвилину.

Червоний чай (пуер)

Китайці навіть називають його драконячим чаєм, що певною мірою пояснює його смак.
 
За кольором він темніший за чорний чай. Завдяки додатковому процесу бродіння та витримки, він має дуже специфічний (і дуже сильний) смак та аромат.

 Властивості червоного чаю:

  • Він сприяє зниженню ваги, оскільки прискорює спалювання жиру.
  • Підтримує роботу системи травлення. Рекомендується, якщо попереду велике свято, тому що воно чудово працює у разі переїдання.
  • Визнаний одним із найбадьорливіших видів чаю.
  • Вважається відмінним доповненням у боротьбі із застудою чи грипом.
  • Очищає організм від шлаків та знижує рівень холестерину..

Червоний чай - заварювання:
Найкраще заварювати при температурі 90 - 96 ° C не більше 3 хвилин.

Жовтий чай

Рідкісний, дорогий, вважається благородним чаєм, а також його часто називають імператорським. Його смак та аромат складно описати точно.  Цінителі чаю описують його як трохи терпкуватий з досить виразним ароматом.
 
Колір - щось середнє між зеленим та жовтим, звідки, ймовірно, і походить назва. Навіть досвідчені поціновувачі іноді приймають його за зелений чай.
 
Як і інші дорогі чаї, він має широкий спектр корисних лікувальних властивостей..

Властивості жовтого чаю:

  • Підтримує роботу системи травлення.
  • Це джерело вітамінів та амінокислот
  • Він заспокоює, але водночас освіжає, відновлює сили та зміцнює тіло. Працює як природний антидепресант.
  • Оскільки в ньому мало кофеїну, це один із найкращих чаїв для пиття незадовго до сну.
  • Дуже ефективно очищає організм від шлаків.
  • Він запобігає ламкості кісток, а також знімає болі в суглобах..
  • Регулює тиск.

Жовтий чай - заварювання:

Температура повинна становити 80-85 ° C, а час заварювання близько 3 хвилин. Цінителі люблять заварювати його в скляному посуді.

Чай улун

Улун – чай незвичайного кольору. Цей сорт чаю часто називають бірюзовим, синьо-зеленим або синім чаєм.
 
Що стосується смаку, то він включає цілий спектр смакових відчуттів. Любителі чаю відзначають, що куштували солодкий, дуже освіжаючий і трохи фруктовий напій. Деякі називають його медовим чи квітковим, але все залежить від точного виробничого процесу.

Чай Улун. Властивості:

  • Прискорює процес схуднення.
  • Забезпечує організм життєво важливими антиоксидантами
  • Зміцнює імунітет.
  • Зміцнюють структуру кісткової тканини, покращують стан шкіри та зубів.
  • Він регулює кров'яний тиск та знижує рівень холестерину.
  • Гальмує процеси старіння організму.

Чай улун - заварювання:
 
 Температура заварювання повинна бути близько 90°C, а час заварювання не повинен перевищувати 5 хвилин..

Ароматизовані чаї

Ароматизовані фруктові чаї є окремим сортом чаю. Їх виробництво полягає в змішуванні листя чаїв з пелюстками квітів або фруктовими есенціями, що найкраще пояснює назву.
 
 Один із найпопулярніших чаїв із цієї групи - «Ерл Грей», приправлений олією бергамота, хоча він відноситься до чорного чаю..

Ройбуш

Теоретично це не чай. Ройбуш – чагарник (а точніше червоний кущ) з Південної Африки. Його листя перетворюється на настій. Отриманий напій має дуже приємний, солодкий та тонкий смак, а також фруктовий аромат. Червоний ройбуш, безумовно, найпопулярніший, але є і трав'янисто-зелений сорт.

Властивості чаю Ройбуш:

  • Регулює тиск.
  • Він надає заспокійливу дію на нерви і не містить кофеїну, тому його можна пити перед сном.
  • Має антигістамінні функції.
  • Допомагає при інтоксикації.

Ройбуш - приготування:

Оптимальна температура - 95 ° C і час витримки 4-5 хвилин. До того ж, варто додати, що ройбуш часто п'ють як холодний чай, а також з молоком, медом або фруктовим соком. Досить універсальний напій, що стало однією з причин включення його до списку.  

Каркаде (чай із гібіскусу)

Чай з гібіскусу - це оздоровчий напій, який був відомий ще давнім єгиптянам. Смак – яскравий, кислий, аромат – неповторний, із ноткою винограду. Крім того, рослину, з якої він виготовляється, можна виростити у себе в саду. Список переваг чаю із гібіскусу для здоров'я довгий. Недарма гібіскус високо цінується в натуральній медицині. Однак, цей чай не рекомендують пити вагітним та жінкам, які проходять гормональну терапію..

Властивості чаю Каркаде:

  • Зміцнення імунітету та протизапальна дія;
  • Високий вміст вітамінів, мікроелементів - А, група В, С, РР, антиоксиданти, антоціани, пектини;
  • Діє як пом'якшувальна та захисна дія на внутрішні тканини тіла, виконуючи протизапальну функцію.

Резюме

Тепер Ви знаєте трохи більше про сорти чаю та їх цілющі властивості, користь та протипоказання..

Вибір сортів чаю справді великий і це чудово. Тисячі інтернет-магазинів пропонують купити чай матчу, пуер, зелений чай із жасмином, чорний чай із бергамотом та оцінити сотні різних смакових нот. Оцініть ці можливості, адже купити чай із безкоштовною доставкою додому – це дуже зручно. Достатньо відвідати наш сайт і Ви знайдете робочий промокод на знижки у найкращих магазинах кави та чаю. Враховуючи той факт, що найкращі онлайн-магазини оголосили розпродаж чаю, знижки до 80% - краще поспішити, щоб купити найнезвичайніші та найзапашніші сорти чаю, яких Ви ще не пробували.

Погодьтеся, що може бути краще, ніж проводити довгі затишні вечори за філіжанкою ароматного чаю, укутавшись улюбленим пледом і розмовляючи з родиною на кухні, біля каміна.
 
 Затишних Вам чаювань!